Sarcina

Sarcina - Ai aflat ca esti insarcinata! Ce trebuie sa faci acum?

In primul rand  trebuie sa iti faci programare la un medic specialist -  o consultatie ginecologica si urmatoarele analize: CONSULT PELVIC, TEST PAPANICOLAU ptr depistarea celulelor canceroase, EXAMEN SECRETIE VAGINALA ptr depistarea bolilor cu transmitere sexuala si o ecografie transvaginala pentru comfirmarea sarcinii si aflarea varstei embrionului (nu imi place deloc termenul embrion, il prefer pe cel de bebe) vor fi necesare. Prima mea ecografie si prima poza a fetitei mela a fost la 6 saptamani de sarcina. Cand bebe este atat de mic nu sunt tare mult de vazut, dar sa stii ca e bine, la locul lui iti ofera linistea sufleteasca de care ai nevoie.
In urma controlului medical si a ecografie se vor face niste analize de sange si de urina.
Analize obligatorii in primul trimestru de sarcina:
-  HEMOLEUCOGRAMA completa - analiza simpla de sange care stabileste nivelul de fier, calciu etc. arata nivelul anemiei si stabileste prezenta unor infectii in organism
- GLICEMIA - analiza de simpla care arata nivelul de zahar in sange sau daca mama sufera de diabet
- GRUPA SANGUINA SI RH - aflarea grupei sanguine a mamei si determinarea RH-ului pozitiv sau negativ. Daca RH-ul mamei este negativ tatal va trebui sa faca si el grupa sanguina si testul de RH.
"Icterul hemolitic sau boala hemolitica izoimuna a nou nascutului apare la copii cu Rh pozitiv nascuti din mame cu Rh negativ si este rezulatatul unui conflict imunologic intre hematiile fetale si sistemul imunitar al mamei. Astfel, sistemul imun al mamei secreta anticorpi impotriva hematiilor copilului, pe care le distruge (hemoliza). Hemoliza intrauterina duce la anemie hemolitica cu consecinte grave asupra sanatatii generale a copilului. "(citat sursa: http://www.copilul.ro/)
-  CREATINA SI UREEA SANGUINA, CALCEMIE, TRANSAMINAZE, VSH (factor care indica prezenta unor infectii in caorp dar numai in asociatie cu parametrii altor analize)
- TEST HEPATITA B si C
- TEST HIV
- VDRL - test pentru depistarea sifilisului
- TORCH - test pentru depistarea toxmoplasmozei (boala parazitara care poate determina afectiuni cerebrale la fat si duce la pierderea sarcinii), citomegalovirusului (infectie ce da malformatii congenitale copilului), listerioza (boala ce ii poate cauza copilului la nastere septicemie), chlamydia si herpesul (pot recidiva in sarcina si trebuie tratate), rubeola (este foarte pericolasa in sarcina, determina malformatii fatului), mycoplasma, ureaplasma;
- SUMAR URINA SI UROCULTURA -  indica prezenta sau absenta unei infectii la nivelul tractului urinar;

Pe langa aceste teste obligatorii mai exista cateva teste pentru depistarea timpurie a bolilor genetice:

- DUBLUTEST
" Depistarea unor markeri serici ce pot fi determinati in primul trimestru si care au utilitate in estimarea riscului de aberatii cromozomiale ale fatului a condus la dezvoltarea investigatiei denumite dublu test.
Dublul test include:
- determinarea markerilor serici PAPP-A si free beta-HCG;
- calculul MoM (multiplu de mediana) pentru fiecare marker (se imparte valoarea obtinuta la mediana corespunzatoare varstei gestationale);
- corectarea MoM in functie de datele clinice materne (realizata de programul Prisca-versiunea 4);
- riscul biochimic de sindrom Down la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei doi markeri si a varstei materne la nastere);
- riscul de trisomie 18 la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei doi markeri si a varstei materne);
- calculul MoM pentru translucenta nucala (in cazul in care medicul trimitator furnizeaza laboratorului marimea translucentei nucale si lungimea cranio-caudala - CRL, estimate ecografic);
- riscul combinat de sindrom Down  (risc biochimic + translucenta nucala).
Determinarea PAPP-A impreuna cu free beta-HCG in trimestrul I de sarcina (saptamanile 10-13+6 zile de sarcina) detecteaza sindromul Down in aproximativ 63% din cazuri. Daca la cei 2 parametrii se adauga marimea translucentei nucale (masurata ecografic intr-un centru specializat), rata de detectie a sindromului Down atinge 86% (rata de rezultate fals pozitive este de 5%). Astfel, aceasta evaluare combinata - biochimica si echografica - devine mai eficienta decat screening-ul de trimestru II (triplu test).
Pentru trisomia 18 screening-ul prenatal de trimestrul I este la fel de eficient ca screening-ul de trimestrul II.
Sunt utilizate urmatoarele cut-off-uri pentru definirea unui screening normal:

- Sindrom Down - cut-off (limita de risc) - 1/250;
- Trisomie 18 - cut-off (limita de risc) - 1/100;
Risc scazut
: valoarea riscului calculat este sub cut-off-urile stabilite. Obtinerea unui risc scazut nu ofera garantia absentei sindromului Down sau a trisomiei 18.
Risc crescut
: valoarea riscului calculat depaseste cut-off-urile stabilite. Obtinerea unui risc crescut nu stabileste diagnosticul de trisomie 21 sau 18, ci impune necesitatea efectuarii unor investigatii suplimentare."(citat sursa: www.sfatulmedicului.ro Pentru tot articolul vezi linkul.
- TRIPLUTEST
"Screening-ul consta in determinarea serica a unor analiti produsi de fat si placenta; valorile obtinute pentru acesti markeri impreuna cu unele date clinice materne (varsta materna, varsta gestationala, greutate, rasa, status diabetic, fumat, numarul fetilor, fertilizare in vitro) sunt folosite intr-un model matematic complex (realizat cu ajutorul unor programe speciale de calculator, ex. Prisca) pentru a furniza un risc calculat. Laboratorul stabileste un cut-off (limita) pentru fiecare conditie; obtinerea unui risc crescut indica faptul ca valoarea obtinuta depaseste cut-off-ul stabilit, dar nu are valoare diagnostica, ci mai degraba indica oportunitatea efectuarii unor investigatii suplimentare.

Investigatia cunoscuta sub numele de triplu test include:
- determinarea a trei markeri serici materni: AFP, HCG si estriol neconjugat;
- calculul MoM (multiplu de mediana) pentru fiecare marker (se imparte valoarea obtinuta la mediana corespunzatoare varstei gestationale);
- corectarea MoM in functie de datele clinice materne (realizata de programul Prisca-versiunea 4);
- riscul de sindrom Down la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei trei markeri si a varstei materne la nastere);
- riscul de defect de tub neural la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru AFP si a varstei materne);
- riscul de trisomie 18 la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei trei markeri si a varstei materne).
" (citat sursa: www.sfatulmedicului.ro pentru mai multe detalii vezi linkul)

- AMNIOCINTEZA- Prelevare de lichid amniotic din abdomenul mamei in scopul analizarii lui.(mai multe detalii pe www.sfatulmedicului.ro)

In anumite cazuri se recomanda si testul de TOLERANTA LA GLUCOZA sau GLICEMIE PROVOCATA pentru depistarea diabetului gestational.







No comments:

Post a Comment